De Ieperse Nocturnes 2019 zijn met succes afgerond

Zo'n 4.500 toeschouwers hebben kunnen genieten van 'Ieper herrijst', de 15de editie van onze theaterwandelingen.

image.pngGespreid over 18 avonden werden 98 wandelingen georganiseerd, telkens voor 46 personen. De toeschouwers waren telkens onder de indruk van de verrassende locaties, want ze kwamen op plekjes die ze niet kenden of waar je niet zomaar binnen kunt. Zo waren er taferelen in de Ieperse legerkazerne, bij een authentiek oorlogsbunkertje, op de binnenkoer van een oud boerderijtje (waar het terras van café Au Coin Perdu was ingericht), in de voormalige werkhuizen Parmentier langs de Haiglaan en in twee Ieperse scholen (Heilige Familie en Steinerschool Koningsdale). Ook de eindlocatie was voor velen een openbaring: het Sint-Jansgodshuis in de Ieperleestraat, waar tot vorig jaar het Stedelijk Museum gevestigd was.

Ook het verhaal kon de toeschouwers bekoren. 'Ieper herrijst' vertelde de lotgevallen van een familie Ieperlingen die na de Eerste Wereldoorlog terugkeerden naar hun verwoeste stad, de plannen die er waren om de stad al dan niet her op te bouwen, het tijdelijk wonen in bunkers en barakken, de administratieve molen om de huizen te mogen bouwen en van subsidies te kunnen genieten, het terug op gang komen van het verenigingsleven en het onderwijs... Het slottafereel was de inhuldiging van de Menenpoort in 1927.

Het publiek was niet enkel toeschouwer, maar werd op diverse manieren bij het spel en de taferelen betrokken. Er waren op de tocht in en rond Ieper ook drie transportmiddelen: een toeristisch treintje, twee oude autobussen en twee boten, waarmee de deelnemers een tochtje op de Ieperse vestingswateren konden maken.

De reacties van de 4.500 toeschouwers waren unaniem lovend. 

Onze vzw Nocturnes Ieper kon voor deze editie rekenen 240 medewerkers, waarvan 174 acteurs, actrices en figuranten en een omkadering van 66 medewerkers (techniek, onthaal, kostumering, grime en kapsels, bar...).