Nocturnes zijn terug in de zomer 2022

Piet Lesage wint Prijs Van Wonterghem-De Brabandere

Piet Lesage is huisregisseur van een toneelkring in deelgemeente Brielen en werkt al veel jaren de theaterwandelingen van de vzw nocturnes uit, als regisseur, acteur en voorzitter. Hij is ook van bij het prille begin betrokken bij het Dranouter Festival, als secretaris, persverantwoordelijke en bestuurslid. Wie de voorbije 40 jaar maar enige interesse voor cultuur in de Ieperse regio vertoonde, kent Piet Lesage.

"Ik weet niet of iedereen mij kent. Wat doet dat met mij? Ik doe de dingen waarmee ik al jaren bezig ben met veel plezier, met veel overgave. Als je de dingen graag doet, dan kijk je niet op een uur, je kijkt niet of het laat wordt. Je ontmoet ook veel mensen. Je komt in contact met veel enthousiaste mensen."

Proficiat, Piet!

De Ieperse Nocturnes 2019 zijn met succes afgerond

Zo'n 4.500 toeschouwers hebben kunnen genieten van 'Ieper herrijst', de 15de editie van onze theaterwandelingen.

image.pngGespreid over 18 avonden werden 98 wandelingen georganiseerd, telkens voor 46 personen. De toeschouwers waren telkens onder de indruk van de verrassende locaties, want ze kwamen op plekjes die ze niet kenden of waar je niet zomaar binnen kunt. Zo waren er taferelen in de Ieperse legerkazerne, bij een authentiek oorlogsbunkertje, op de binnenkoer van een oud boerderijtje (waar het terras van café Au Coin Perdu was ingericht), in de voormalige werkhuizen Parmentier langs de Haiglaan en in twee Ieperse scholen (Heilige Familie en Steinerschool Koningsdale). Ook de eindlocatie was voor velen een openbaring: het Sint-Jansgodshuis in de Ieperleestraat, waar tot vorig jaar het Stedelijk Museum gevestigd was.

Ook het verhaal kon de toeschouwers bekoren. 'Ieper herrijst' vertelde de lotgevallen van een familie Ieperlingen die na de Eerste Wereldoorlog terugkeerden naar hun verwoeste stad, de plannen die er waren om de stad al dan niet her op te bouwen, het tijdelijk wonen in bunkers en barakken, de administratieve molen om de huizen te mogen bouwen en van subsidies te kunnen genieten, het terug op gang komen van het verenigingsleven en het onderwijs... Het slottafereel was de inhuldiging van de Menenpoort in 1927.

Het publiek was niet enkel toeschouwer, maar werd op diverse manieren bij het spel en de taferelen betrokken. Er waren op de tocht in en rond Ieper ook drie transportmiddelen: een toeristisch treintje, twee oude autobussen en twee boten, waarmee de deelnemers een tochtje op de Ieperse vestingswateren konden maken.

De reacties van de 4.500 toeschouwers waren unaniem lovend. 

Onze vzw Nocturnes Ieper kon voor deze editie rekenen 240 medewerkers, waarvan 174 acteurs, actrices en figuranten en een omkadering van 66 medewerkers (techniek, onthaal, kostumering, grime en kapsels, bar...). 

Nocturnes zijn terug in de zomer 2022

De volgende editie van de Nocturnes komt er aan in de zomer van 2022, over drie jaar dus. Het thema ligt nog niet vast. Het bestuur en de projectgroep nemen de tijd om hierover grondig na te denken en de nodige info te verzamelen vooraleer een keuze te maken. Volgend jaar, in 2020, vieren de Nocturnes hun 25-jarig bestaan. De eerste Nocturnes vonden plaats in 1995. 
Maar in elk geval kan men nu al noteren: de nieuwe editie van de Ieperse theaterwandelingen komt er aan in de zomer van 2022.  

Nocturnes Ieper

logoDe Nocturnes zijn ontstaan in augustus 1992. Toen stelden enkele Ieperlingen zich de vraag hoe het moest met de toeristische promotie van de monumenten en de geschiedenis van de stad. Uitgangspunt was een wetenschappelijke studie van het WES waarin de profielen van het toekomstige toerisme werd beschreven: actie, avontuur, ontdekking, ervaring, beleving… 

Dit sloot aan bij de behoefte om eens een andere benadering te zoeken voor een klassieke gidsbeurten. Een beetje meer “l’histoire vécue en aventure”! Er moest leven in de brouwerij komen en er waren enkele inspirerende voorbeelden in het buitenland. In London en Edinburgh vonden geheimzinnige “ghostwalks” plaats: een gids die een groep bezoekers begeleidt doorheen tijd en ruimte.

De idee was een traject uit te stippelen op basis van het rijke monumentale patrimonium van de stad.
Een parcours waarlangs boeiende historische situaties zouden worden geëvoceerd. Het concept was geboren.